Kunstplanten vs. Echte planten

Waarom zou je voor een kunstplant kiezen?

Met alle moderne technieken tegenwoordig is ook op het gebied van kunstplanten veel verbeterd de afgelopen jaren, met als gevolg, kunstplanten die niet van echt te onderscheiden zijn.

Puur voor het uiterlijk hoef je tegenwoordig dus geen echte plant te kopen en niet te vergeten, te onderhouden. Maar goed, planten zijn net mensen, ook bij een plant draait het niet alleen maar om het uiterlijk. In dit artikel vergelijken we echte planten met hun artificiële dubbelgangers. Van onderhoud en kosten tot en met de beschikbaarheid van kunstplanten.

Onderhoudsvrij

Een echte plant ziet er niet altijd op haar best uit, dit kan te maken hebben met het bloeiseizoen, met haar voedingsschema (ja je leest het goed 😉) of met de licht- en vochtinname. Planten zijn dan ook allemaal uniek en horen ook allemaal in de natuur thuis. De één heeft baat bij een warm klimaat met veel regen en de ander een koud klimaat met weinig neerslag. Zo is iedere plant – en dus haar onderhoud – anders. Echte planten zijn dan ook vaak opgegroeid in een klimaat-gereguleerde kas. Toch niet zo duurzaam als het lijkt, zo’n echte plant. Hoe je er ook naar kijkt, een echte plant vergt tijd en liefde. Wanneer je haar niet goed verzorgd, dan komt je plant er sober uit te zien of ligt ‘ie binnen een mum van tijd in de groenbak.

Kunstplanten vergen eigenlijk nauwelijks onderhoud, behalve dat ze een stofbeurt op z’n tijd wel fijn vinden. Tip van ons: gebruik hiervoor een verfkwastje. Zonder al dat opgehoopte stof vormt jouw kunstplant ook geen aanslag meer voor jouw gezondheid.

Kortom, bij een kunstplant hoef je enkel eens per week te stoffen. Dus geen groene vingers? Dan is een kunstplant zeker het overwegen waard!

Allergieën

Echte planten kunnen voor de nodige allergieën zorgen binnenshuis. Uiteraard zijn sommige mensen hier vatbaarder voor dan anderen, maar het is zeker een dingetje om rekening mee te houden. Symptomen van een allergische reactie van/door een plant bestaan uit:

  • Geïrriteerde, rode of branderige ogen
  • Wallen en donkere kringen onder de ogen
  • Niezen en verkoudheidsklachten
  • Verminderde energie

Deze symptomen kun je ontwikkelen door een luchtinfectie. Ook zijn er nog reacties die je specifiek kunt krijgen van het aanraken van een plant. Hier kun je huidreacties zoals eczeem, huidlaesies, branderige jeuk of netelroos. Verder kan er ook schimmel in een plant ontstaan, een schimmelallergie wordt vaak verkeerd aangezien als een plantenallergie. Plantenschimmel kan gemakkelijk ontstaan en razendsnel uitbreiden in de bodem van de plant, met name als de plant te veel water krijgt.

Huisdieren en een plantenallergieën

Naast mensen kunnen ook huisdieren slecht reageren op verschillende plantensoorten, gelukkig heb je hier met kunstplanten geen last van. Houd er echter wel rekening mee dat je ook je kunstplant eens in de zoveel tijd moet afstoffen. Kunstplanten vangen namelijk stof en in de loop der tijd gaat dat zich ophopen. Veel stof kan ook een allergische reactie veroorzaken, stof daarom eens per week jouw kunstplant af.

Prijsverschil

In dit voorbeeld zullen we twee ficusplanten vergelijken. Eén kunstficus van PrettyPlants en een ficusplant van een online tuincentrum in Nederland. In het voorbeeld kun je zien dat het op de lange termijn loont om voor een kunstplant te kiezen, omdat deze verder geen onderhoud nodig heeft.

 

PrettyPlants Kunstplant

Echte plant

Product

 Kunst Ficus 150cm

 Echte Ficusplant 100cm bij een online plantenwinkel in Nederland

Aanschafprijs

 €                                                     84,95

 €                                                            69,95

Bloempot

 €                                                     20,00

 €                                                            20,00

Grotere bloempot i.v.m. groei plant

 €                                                            -  

 €                                                            25,00

Voeding en verwisselen potgrond gedurende 5 jaar

 €                                                            -  

 €                                                            10,00

Totaal

 €                                                   104,95

 €                                                          124,95


Prijzen zijn gemeten op de dag van publicatie.

Neem dus ook altijd de prijs mee in de vergelijking tussen een echte en een kunstplant. Bij een echte plant heb je naast het verschil ook een groter risico dat de echte plant het geen 5 jaar volhoudt bij jou in huis.

Aanbod

Bijna alle plantensoorten, groot en klein, kun je tegenwoordig vinden in een kunstmatige vorm. Van een grote palmboom tot een kleine hangplantjes, alles is mogelijk. Oh en het beste daarvan is kunstplanten niet dood gaan. Kunstplanten hebben het onbeperkte leven en ook zien ze er 24/7 uur perfect uit. Mocht je ze onverhoopt toch een beetje zat worden, dan kun je ze gewoon een ander plekje geven, opbergen totdat je ze weer nodig hebt of weggeven en er iemand anders mee blij maken.

Zoals je in dit artikel zijn er genoeg redenen waarom je voor een kunstplant zou kiezen. Bij PrettyPlants bieden we momenteel 125 kunstplanten aan. Daarnaast streven wij ernaar om ons assortiment zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de wensen van onze klanten. Bekijk hier ons aanbod en kies jouw nieuwe groene maatje uit. Gewoon gemakkelijk, veilig en relaxt vanaf je bank. Bestel je op werkdagen voor 21:00 dan kun jij morgen al genieten van jouw mooie kunstplant(en).